top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ

Στο Διοικητήριο Σπάρτης την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015 ύστερα από Πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα έπειτα από προτροπή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντικείμενο να εξεταστούν οι πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την πληρωμή για το έτος 2012 της Δράσης 1.1 Βιολογική Γεωργία του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013.


Στην συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, εκπρόσωποι της ΔΑΟΚ, ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας και η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας, οι οποίοι και κατέληξαν στις παρακάτω διαπιστώσεις και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, τις οποίες και η κ. Αντιπεριφερειάρχης θα διαβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Πιο συγκεκριμένα, στην Αναλυτική Ονομαστική Κατάσταση Πληρωμών και στην Κατάσταση Ανάρτησης Απορριπτόμενων για το έτος 2012, επισημάνθηκαν κατηγορίες «κωδικών λάθους» οι οποίες οδηγούν σε κυρώσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη μείωση του ποσού πληρωμής ως και στην απόρριψη όλης της πληρωμής του έτους.

Με δεδομένο ότι:

• Κατά τον μηχανογραφικό προενταξιακό έλεγχο των φακέλων για το μέτρο 2.1.4, παρατηρήθηκαν καταρχάς απορρίψεις Αιτήσεων Ενίσχυσης από κωδικούς ελέγχου-απόρριψης που προέκυπταν από το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς αυτοί να είναι σύμφωνοι με τη σχετική ΚΥΑ του Προγράμματος, και παρόλο που αναγνωρίστηκαν τα λάθη και πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές διορθώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, παρατηρούμε τους ίδιους κωδικούς λαθών να οδηγούν πάλι σε κυρώσεις ή και απορρίψεις των Αιτήσεων Πληρωμής. Συνεπώς δεν διορθώθηκαν τα προβλήματα του μηχανογραφικού συστήματος οριστικά ώστε αυτό να είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις και να μη προκύπτουν τα ίδια προβλήματα διαρκώς. Συνέπεια αυτών είναι η απόρριψη φακέλων, η απόρριψη πληρωμών και η υποβολή κυρώσεων (μειώσεις ενισχύσεων) στην πλειοψηφία των δικαιούχων βιοκαλλιεργητών, γεγονός το οποίο τους έχει οδηγήσει στην απόγνωση και την απώλεια εισοδήματος.

• Βάση της ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η ενίσχυση από τη Δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» λαμβάνεται για κάθε καλλιεργητική ομάδα όπως αυτή αποτυπώνεται στον Πίνακα 24.2 της παραγράφου 6 του άρθρου 24. Συνεπώς η καλλιέργεια της ελιάς κατατάσσεται στην καλλιεργητική ομάδα Ελαιοκομία του παραπάνω Πίνακα και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός της σε ποικιλίες.

• Στο νομό Λακωνίας η συνήθης καλλιεργητική πρακτική είναι σε ένα αγροτεμάχιο να καλλιεργούνται ελιές Καλαμών και ελιές ελαιοποιήσιμες (Κορωνέικη, Αθηνολιά κ.α.) ταυτόχρονα.

• Οι ελιές Καλαμών χρησιμοποιούνται είτε ως βρώσιμες (επιτραπέζιες) είτε ως ελαιοποιήσιμες (διπλής κατεύθυνσης),ανάλογα με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά κατά την περίοδο συγκομιδής κάθε έτους.

• Για την επιλεξιμότητα ενός αγροτεμαχίου το οποίο καλλιεργείται με ελιά βάση της παραπάνω ΚΥΑ, οφείλεται να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική του έκταση και όχι η έκταση που καταλαμβάνει η κάθε ποικιλία της ελιάς (οι οποίες ποικιλίες κατά το πλείστον δεν έχουν σαφή όρια μέσα στο αγροτεμάχιο, αλλά είναι διάσπαρτα φυτεμένες εντός αυτού).

• Για την πυκνότητα των δέντρων σ’ ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ο συνολικός αριθμός των δέντρων της ελιά σε όλο το αγροτεμάχιο και όχι να προσμετρούνται τα δέντρα κάθε ποικιλία της ελιάς ξεχωριστά.

• Στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κάθε έτους καταγράφονται τα παραγωγικά δέντρα που καλλιεργούνται στο κάθε αγροτεμάχιο. Όταν τα δέντρα δεν είναι παραγωγικά αυτά καταγράφονται ως «νεαρά δέντρα». Συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετα ένα δέντρο ως μη παραγωγικό όταν αυτό δεν έχει δηλωθεί ως τέτοιο.

• Δεν δόθηκε η δυνατότητα τροποποίησης των ΣΠΔ και των Συμβάσεων για το έτος 2012, λόγω καθυστέρησης στην έγκριση και υπογραφή της σύμβασης για ένταξη στην Δράση 1.1 "Βιολογική Γεωργία" η οποία έγινε την άνοιξη του 2014. Τα προβλήματα της ΑΕΕ 2012 σε ότι αφορά την τήρηση του ΣΠΔ και γενικότερα των συμβατικών υποχρεώσεων του εν λόγω προγράμματος, έγιναν αντιληπτά κατά το χρονικό διάστημα πρόσβασης στην online εφαρμογή κατάθεσης Δήλωσης Εφαρμογής του Πληροφοριακού Συστήματος Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014.

• Παρατηρούνται απορρίψεις Αιτήσεων λόγο λάθος καταχώρηση των δεδομένων που προκύπτουν από επιτόπιους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου από παραγωγούς που καλλιεργούν ελιά, ή από εκ παραδρομής μη καταχώρηση (απορρόφηση) διοικητικής πράξης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Προτείνονται τα εξής:

• Την οριστική λύση του προβλήματος, μέσω της διόρθωσης του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου η αρμόδια αρχή θα επανελέγξει, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, τις συνθήκες εξαγωγής και τα πεδία εφαρμογής όλων των κωδικών λαθών.

• Την εφαρμογή ενός συστήματος πλήρους διαφάνειας, ώστε κάθε δικαιούχος να γνωρίζει επακριβώς τους λόγους που οδήγησαν στο εκάστοτε αποτέλεσμα αξιολόγησης των αιτήσεών του και τις ισχύουσες διατάξεις που τεκμηριώνουν λεπτομερώς το αποτέλεσμα αυτό, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ποιο είναι το πρόβλημα, σε ποιο αγροτεμάχιο εντοπίζεται, βάση ποιας διάταξης τεκμηριώνεται, ποια κύρωση επιβάλλεται, βάση ποιας διάταξης επιβάλλεται η κύρωση κτλ).

• Διόρθωση του μηχανογραφικού συστήματος πληρωμών ώστε να μη εξάγει κωδικό λάθους με αποτέλεσμα να επιβάλλονται κυρώσεις ή και απορρίψεις, σε περιπτώσεις που καλλιεργούνται 2 ποικιλίες ελιάς στο ίδιο αγροτεμάχιο είτε για την πυκνότητα των δέντρων, είτε για τη διόρθωση των ποικιλιών λόγω εκ παραδρομής λάθους καταχώρησης της ΑΕΕ του 2011, είτε για την αν η μία από τις 2 ποικιλίες του ίδιου αγροτεμαχίου καταλαμβάνει έκταση < 0,1Ha καθώς θεωρούνται ως μία καλλιεργητική ομάδα όπως αυτή αποτυπώνεται στον Πίνακα 24.2 της παραγράφου 6 του άρθρου 24 της ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

• Σε περίπτωση που παρατηρείται αλλαγή των ποικιλιών της ελιάς σ’ ένα αγροτεμάχιο λόγω ορθής καταγραφής, να μην εξάγεται ο κωδικός λάθους (25027) «αλλαγή ποικιλίας σε καλλιέργειες μόνιμου χαρακτήρα», διότι όπως αναφέραμε και παραπάνω, για την εφαρμογή της Δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία», βάση της ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, λαμβάνεται υπόψη η καλλιεργητική ομάδα όπως αυτή αποτυπώνεται στον Πίνακα 24.2 της παραγράφου 6 του άρθρου 24. Συνεπώς η καλλιέργεια της ελιάς κατατάσσεται στην καλλιεργητική ομάδα Ελαιοκομία του παραπάνω Πίνακα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός της σε ποικιλίες. Από τη στιγμή που δεν δηλώνονται στην ΑΕΕ ως νεαρά δέντρα (άρα πρόκειται για παραγωγικά δέντρα), να εμπίπτουν στο Άρθρο 19 της ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παράγραφος 2, σημείο στ σημείωση γγ. όπου αναφέρεται «Όταν σε κάποιο αγροτεμάχιο διαπιστωθεί άλλη καλλιέργεια από τη δηλωθείσα στο ΣΠΔ τότε: Εάν η καλλιέργεια που διαπιστωθεί ανήκει στην ίδια καλλιεργητική ομάδα και είναι επιλέξιμη, τότε την πρώτη φορά της διαπίστωσης γίνεται μόνο σύσταση στον δικαιούχο. Εάν επαναληφθεί η διαπίστωση κατά το/τα επόμενο/α έτη, επιβάλλεται κύρωση 1% στο ποσό της ενίσχυσης της συγκεκριμένης καλλιεργητικής ομάδας.


Στη συνέχεια οι φορείς υλοποίησης προβαίνουν σε τροποποίηση του ΣΠΔ με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο όγδοο της παρούσας.» και να μην οδηγεί την πληρωμή σε απόρριψη. Πιστεύουμε επίσης ότι λύση των ανωτέρω προβλημάτων θα ήταν η ενοποίηση των κωδικών της ελιάς , δηλαδή η ενοποίηση των κωδικών 220, 230 και 240 αφού η επιδότηση αφορά ελαιοκομία με μία και μόνο τιμή.


• Στις περιπτώσεις απόρριψης Αιτήσεων λόγω λάθους καταχώρησης των δεδομένων που προκύπτουν από επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, ή από εκ παραδρομής μη καταχώρηση διοικητικής πράξης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να δοθεί η δυνατότητα μετά από αίτηση του παραγωγού να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


• Έπειτα από την διόρθωση του μηχανογραφικού συστήματος, προτείνουμε την επαναξιολόγηση των φακέλων ένταξης και των αιτήσεων πληρωμών για το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων προκειμένου να αποκατασταθούν απορρίψεις και κυρώσεις που δεν συνάδουν με τις ισχύουσες διατάξεις.


Επιπρόσθετα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας, επισήμανε επιπρόσθετα και τα κάτωθι σημεία:

• Διαφαίνεται να έχουν εφαρμοστεί οι κωδικοί λαθών για την ελιά με τον ίδιο τρόπο στις δράσεις 1.1. και 3.2, ενώ οι ισχύουσες διατάξεις είναι διαφορετικές για κάθε δράση. Ενδεχομένως η αντίστοιχη διόρθωση στο πληροφοριακό σύστημα να λύσει κάποια θέματα.


• Όσον αφορά τον κωδικό Λάθους «αλλαγή ποικιλίας σε καλλιέργειες μόνιμου χαρακτήρα» όταν αντικαθίστανται οι ετήσιες καλλιέργειες με μόνιμες καλλιέργειες έχουμε αλλαγή καλλιέργειας και όχι ποικιλίας και επιπλέον αλλαγή καλλιεργητικής ομάδας (βλ. Άρθρο 19 της ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παράγραφος 2, σημείο στ σημείωση γγ.)


• Στην ΚΥΑ ΚΥΑ 079833/11 (ΦΕΚ 2366 Β/25-10-2011), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η λέξη ποικιλία δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά στις διατάξεις που αφορούν τη δράση 1.1., κατά συνέπεια κάθε αποτέλεσμα που έχει προκύψει με βάση τις ποικιλίες είναι αυθαίρετο.


RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
bottom of page