top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΤΖΑΝΕΤΕΑ

Σε συνέχεια της επίσκεψης μας στο γραφείο σας την Τετάρτη Ιουνίου σας αποστέλλουμε αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων που συζητήσαμε καθώς και τις θέσεις της Ένωσης μας.

Θέμα 1ο Μεταλλαγμένα

Πρόσφατα σε σύσκεψη Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε η χρήση Μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα. Δόθηκε όμως η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια Μεταλλαγμένων. Ζητάμε από την πολιτεία και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην δεχθούν την καλλιέργεια Μεταλλαγμένων, για τους λόγους που σας αναλύσαμε.

Θέμα 2ο Φορολογία Αγροτών

Ζητάμε μείωση της φορολογίας των αγροτών από 26% στο 10%, μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α., αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση κόστους στο Αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, με συνέπεια τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Θέμα 3ο Ενιαία Ενίσχυση – Δηλώσεις

Όπως σας αναλύσαμε στην συνάντηση μας, με τις φετινές Δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης και με τον τρόπο που έγινε, έφυγαν από τις τσέπες των Λακώνων Αγροτών το ποσό των 1.200.000€. Τα χρήματα αυτά κατέληξαν στις τσέπες της ΓΑΙΑ Επιχειρείν και των συνεταίρων της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ένωση Λακωνίας κ.α. Όπως όμως σας αναφέραμε και προφορικά, αυτό έγινε με την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων υπηρεσιών (ΟΠΕΚΕΠΕ) χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η έγκριση παρακράτησης χρημάτων από τα δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης, έτσι όπως εξελίχθηκε είναι παράνομη και αντίκειται στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Λάκωνες Αγρότες – Κτηνοτρόφοι έφτασαν και το 300% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς κρίσης. Οι συνάδελφοι μας στην Ιταλία χρεώθηκαν μόνο 7€ και οι Ισπανοί 10€, ενώ εμείς χρεωθήκαμε το ελάχιστο για τις μικρές καλλιέργειες 50€ και φτάσαμε στο ποσό των 260€ ανά δήλωση.

Επίσης εκβιαστικά υποχρέωναν τους συναδέλφους αγρότες να υπογράφουν εξουσιοδοτήσεις προς την ΓΑΙΑ για να διαχειρίζεται τις ΑΕΕ ως το 2020. Σας επισυνάπτω και τον εγκεκριμένο τιμοκατάλογο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζητάμε

α) την Επιστροφή των δικαιωμάτων που εισέπραξαν παρανόμως από τους αγρότες

β) την επιστροφή των εξουσιοδοτήσεων και κατάργηση τους που εκβιαστικά απέσπασαν με την απειλή μη πληρωμής

γ) την επιστροφή εξουσιοδοτήσεων για διασπορά προς τρίτους των προσωπικών δεδομένων των αγροτών

δ) την δυνατότητα υποβολής της δήλωσης χωρίς το τεράστιο κόστος

ε) την πιστοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου

Θέμα 4ο Τριμελείς Επιτροπές για Άδειες Παραγωγών

Με το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων καταργήθηκαν οι τριμελείς επιτροπές έως τον Οκτώβριο του 2014 με αποτέλεσμα όλες οι άδειες να παραμένουν αθεώρητες για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, να μην ελέγχονται τα προϊόντα που καλλιεργούνται και να κινδυνεύουν οι παραγωγοί με πρόστιμα.

Θέμα 5ο Υπηρεσίες ΔΑΟΚ Λακωνίας – Αποκεντρωμένη Περιφέρεια

Όπως εκτενώς συζητήσαμε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στην ΔΑΟΚ Λακωνίας και της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας με αποτέλεσμα να βαλτώνουν οι φάκελοι πληρωμής των Οικονομικών Ενισχύσεων των Αγροτών (Φάκελοι Νέων Αγροτών, Σχέδια Βελτίωσης, Πληρωμές Νέων Αγροτών, Φάκελοι Βιοκαλλιεργητών, Υπογραφές Συμβάσεων, Πληρωμές Βιοκαλλιεργητών, Άδειες Κτηνοτρόφων, κτλ). Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν έλθει σε απόγνωση.

Θέμα 6ο Νέα ΚΑΠ

Ζητάμε να επανέλθουν στις ενισχύσεις για την Βιολογική Γεωργία οι καλλιέργειες Εσπεριδοειδών, Κηπευτικών, Καρυδιές, Καστανιές, Κερασιές, Συκιές και όλες οι Δενδρώδεις. Οι ανωτέρω αναφερόμενες καλλιέργειες είναι σήμερα μη επιλέξιμες φτάνοντας σε σημείο όταν είναι σε συγκαλλιέργεια με ελιά να παρασύρουν εκατοντάδες έως χιλιάδες στρεμμάτων ως μη επιλέξιμα προς ενίσχυση.

Θέμα 7ο Αγροτικά Φωτοβολταϊκά

Εδώ υπήρξε ο μεγάλος εμπαιγμός της Πολιτείας παρασύροντας πολλούς συναδέλφους στην καταστροφή. Πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει και πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δεν είναι δυνατόν εμείς να πρέπει να είμαστε συνεπείς σε ότι υπογράφουμε και το Κράτος ΟΧΙ!

Θέμα 8ο Χρηματοδότηση Αγροτών

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας η χρηματοδότηση για επενδύσεις (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση), καλλιεργητικά έχουν πάψει να δίνονται ή στην καλύτερη περίπτωση δίνονται κάτω από ασύμφορες διαδικασίες και με το σταγονόμετρο με συνέπεια οι Νέοι Αγρότες να κινδυνεύουν με απένταξη για Σχέδια Βελτίωσης, να μην υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργήσουν λόγω περικοπής των πιστώσεων, και τα υπάρχοντα δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα από καλλιεργητικά ή επιχειρηματικά να έχουν μετατραπεί μονομερώς σε καταναλωτικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ζητάμε με παράλληλες ενέργειες και συνεργασία να προχωρήσουμε στην άμεση επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με σκοπό την πραγματική Αγροτική Ανάπτυξη του τόπου μας στην ενδυνάμωση της Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, της Βιοποικιλότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και την στήριξη των ποιοτικών Βιολογικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των παραγωγών. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, περιμένουμε έγγραφη απάντηση σας και σας ευχαριστούμε για την συνάντηση και την κατανόηση.

Εμείς σαν νέο Δ.Σ. θα είμαστε συνοδοιπόροι στο πενταετές πρόγραμμά σας για πραγματική Αγροτική Ανάπτυξη, επιμόρφωση Βιοκαλλιεργητών και οικονομική ανάκαμψη των Λακώνων Παραγωγών.

Ο Θεός φρόντισε απλόχερα, η Λακωνία μπορεί!!

Για το Δ.Σ.

Ο Γραμματέας Ο Πρόεδρος

Δαβέρος Κανέλος Καραμπάσης Δημήτρης


RECENT POSTS: 

SEARCH BY TAGS: 

Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
bottom of page